×

Bladi

In april 2023 opende Ali Mourade in Halle de eerste halalslagerij van de stad. Maar de winkel is meer dan een slagerij. Bladi is een supermarkt waar je de hele wereld in de rekken vindt. “Ik luister naar de klanten”, zegt Ali. “Dankzij hen heb ik een mooi aanbod.”

Ali verhuisde jaren geleden van Brussel naar Halle. Daar had hij een goede reden voor. “Ik wilde dat mijn kinderen Nederlands leerden”, vertelt hij. “Vlamingen spreken verschillende talen. Dat zit in de cultuur. In Halle vonden we een nieuwe thuis. En leerden mijn kinderen Nederlands.” Sinds vorig jaar is Ali niet alleen inwoner van Halle maar ook ondernemer. Hij opende supermarkt Bladi. Dat combineert hij straf genoeg met een andere job.

Waarom opende je Bladi?

Ali: Ik ben directeur bij een veiligheidsfirma. Ik ben dus zelf geen slager. Ik zag wel dat iedereen in Halle naar Anderlecht of Tubeke trok om halalvlees te kopen. Dat is toch al een eindje rijden. En dus begon ik met plannen maken. Om toch meer dan enkel kip en vlees aan te bieden, nam ik een selectie aan producten van over de hele wereld op.

Van olijven tot noedels, hoe maak je die keuze?

Ali: Ik luister naar de klanten. Die geven me heel wat tips. Dankzij hen heb ik een mooi aanbod. Zo verkoop ik nu bakbananen. Afrikaanse klanten vertelden me dat ze die nergens vonden. Het is een rijpere soort dan de banaan die iedereen hier kent. Maar die bakbanaan is nu iets dat ook anderen willen uitproberen.

Wie winkelt er bij jou?

Ali: In onze winkel komen mensen van verschillende achtergronden en culturen samen. Klanten van verschillende nationaliteiten ontdekken hier producten, variërend van Amerikaans, Afrikaans tot Aziatisch … Het is fijn om de mensen hier te ontvangen. De naam Bladi is niet zomaar gekozen. Het is Arabisch voor ‘ons land’. Het is een gastvrije knipoog naar de klanten want ‘ons land’ betekent voor iedereen iets anders.

De hele wereld is dus welkom?

Ali: Winst maken is nodig om open te blijven maar alles wat er bij komt is ook mooi. Maar ik doe zo ook graag iets voor de gemeenschap. De mensen lopen elkaar hier tegen het lijf en praten eens. Ik leer zelf ook veel nieuwe mensen kennen. Zo heb ik zelfs een klant van 93 jaar die ik al eens ontbijtkoeken ga brengen ’s ochtends. Ze vindt dat prachtig dat er zo’n winkel om de hoek is.

Smaakt halalvlees hetzelfde als ander vlees?

Ali: Het zijn de klanten die daar het beste over kunnen oordelen. We hebben wel onze eigen bereidingswijze en kruiden. Persoonlijk vind ik halalvlees beter als je weet hoe respectvol de dieren geslacht worden. Ook tijdens hun leven gaat alle aandacht naar dierenwelzijn. We hechten daar veel waarde aan en geloven dat ze bijdragen aan een betere smaakervaring.

Je opende de winkel in een oud bankfiliaal.

Ali: De kluis is nu de koelkast. (lacht). De zaak openen was niet eenvoudig. De COVID-pandemie maakte dat alles langer aansleepte. Die oude bank moest helemaal heringericht worden. En dan begon de administratieve molen pas te draaien. Ik heb keihard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. Ik nam de voorbije jaren geen vakantie zodat ik me volledig op de opening kon concentreren.”

Ik zie al een erg trouw cliënteel voor de verstoog.

Ali: Elke dag wordt er vers vlees geleverd. Hier staat geen diepvriezer. Ik bestel dus geen grote hoeveelheden. Op is op, aan het einde van de dag. Ik vind dat belangrijk. Alleen als de klanten tevreden zijn, keren ze terug. Van begin tot einde ga ik voor kwaliteit. Een voorbeeld? In onze merguez draaien we geen lactose, geen brood en geen afvalvlees. Nochtans is dat bijna altijd zo. Bij Bladi is het puur. Dat kun je niet overal vinden.