×

In de Molen

De Molen van Hondzocht krijgt in 2024 een serieuze facelift. Philippe Sweers telt af want hij baat het restaurant uit aan de voet van het monument. “Dat lokt bezoekers en die zullen honger en dorst hebben”, weet Philippe. Met zijn klassiekers en specialiteiten lokt hij wel al jaren een trouw publiek.

Philippe is al sinds 2009 uitbater van restaurant In de Molen. Hij groeide op in Anderlecht. In 1987 opende hij een café in Ronquières om na een tussenstop in Brussel een restaurant te openen in Saintes. Maar de voorlopige eindhalte is dus Lembeek.

Hoe ontdekte je deze zaak?

Philippe: Ik kwam hier af en toe een koffie drinken. De uitbaatster, Angèle, was toen 73 jaar. Een heel vriendelijke cafébazin die hartelijk omging met haar klanten. Ik zei haar dat ze me moest bellen als ze er ooit mee zou stoppen. Omdat het café haar leven was, zag ze dat eerst niet zitten. Tot Angèle het rustiger aan moest doen en me telefoneerde. Ik heb niet getwijfeld.

Wat maakt In de Molen uniek?

Philippe: Dat de zaak op de grens van Wallonië en Vlaanderen ligt. De mensen discussieerden hier toen in het Nederlands aan de toog, gingen over naar het Frans om dan opnieuw in het Nederlands te eindigen. De taalgrens loopt letterlijk dwars door het restaurant. Veel Lembekenaren gingen in Saintes naar school en omgekeerd. Die mengelmoes gaf het toen al charme, en die charme wist ik te behouden. Het is een volkse zaak waar iedereen welkom is.

Wat schaft de pot?

Philippe: We serveren de Frans-Belgische keuken en voegen enkele wereldse specialiteiten toe. Ik heb een kok die fantastische couscous maakt. Toen ik zijn versie voor het eerst proefde, wist ik dat dat een topper ging worden. Het is bij de populairste gerechten op de kaart.

En wat zijn de klassiekers?

Philippe: Ongetwijfeld américain met frietjes. Die maken we à la minute. Kreeft is nog zo’n bom. In Saintes zette ik destijds een grote kookpot in het midden van de zaal. Daarin kookten we de kreeften, waardoor heel het restaurant naar die heerlijke bouillon rook. Het kreeftenfestival was altijd een succes. Die traditie zette ik hier verder met een kreeftenmenu. We serveren een babykreeft, een kreeftenlasagne en een halve kreeft aan een betaalbare prijs. Ik heb 2 aquariums nodig om genoeg voorraad te hebben. Zo veel vraag is er.

Wat mogen de klanten verwachten van een bezoekje aan In de Molen?

Philippe: We staan ten dienste van onze gasten. Vriendelijk zijn en lachen, zo ontvang je mensen. Want in een restaurant doe je meer dan enkel eten. Het is een mooi moment dat je deelt met vrienden en geliefden. En dan moet alles goed zijn. Van een gezellige sfeer in de zaal tot goede wijnen aan tafel en lekker eten.

Binnenkort is de 18de-eeuwse molen naast de deur gerestaureerd. Iets om naar uit te kijken.

Philippe: Die restauratie sleept intussen 20 jaar aan. In 2004 tekende een Waalse intercommunale een contract voor de herstelling. De werken begonnen niet op tijd en dus verviel het contract. Nu zijn ze er toch aan begonnen. Het dak van de molen is al gerestaureerd in Nederland én teruggekeerd. De rest volgt.

Er breken gouden tijden aan.

Philippe: Ik verwacht dat hier veel volk komt kijken. Bezoekers krijgen natuurlijk dorst of honger. Daar zal ik op inspelen. Nu werken we met 2 services. Als de molen volgend jaar opent, zal je hier ook doorheen de dag terechtkunnen voor een ijsje of een pannenkoek. Maar in de eerste plaats zorg ik ervoor dat mijn vaste klanten het hier goed blijven hebben. Daar begint het allemaal mee.

Slotvraag. Aan wie geef je de Halle handelt-fakkel door?

Philippe: Aan kapper Thierry Lanneer. Een man die zijn stiel kent en bovendien een goed glas whisky apprecieert.